Hyvinvointia tukemassa
Miten hyödyntää vähäiselle käytölle jääneet sosiaali- ja terveydenhuollon tilat tehokkaasti ja tarjota niille uutta elämää? Kolmannen sektorin mukaan ottaminen on valtava mahdollisuus – ja siihen on ratkaisu!
Monilla hyvinvointialueilla ja kunnilla on edessään samanlainen haaste: suuri määrä kiinteistöjä ja vähäisellä käytöllä olevia sote-palveluihin käytettyjä tiloja siirtyy hyvinvointialueilta takaisin kunnille. Tilojen kohtaloa pohditaan tilanteessa, jossa taloudelliset ja henkilöstöresurssit ovat rajalliset.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) lähti ratkomaan vähäisellä käytöllä olevien tilojen haastetta ja avasi tilansa järjestöjen, toimintaryhmien ja kuntien käyttöön. Nyt tiloja voi varata TIMMI-järjestelmän kautta jo 25 kunnan alueella. Samalla nostetaan käyttöastetta, palvellaan kolmannen sektorin toimijoita ja mahdollistetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen entistä paremmin.
Varhan tilojen luovuttamisen painopiste onkin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä kolmannen sektorin tukemisessa – kyse on tärkeästä järjestöyhteistyön muodosta avustusten rinnalla.
Varinais-Suomen hyvinvointialueen erityisasiantuntija Anri Niskala toivoo, että myös muut alueet seuraavat perässä, sillä tarve tällaiselle toiminnalle on valtakunnallinen. Tilojen tarjoaminen mahdollistaa tärkeää työtä esimerkiksi yksinäisyyden vähentämiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi – ei vain ikäihmisille, vaan myös nuoremmille ikäryhmille:
“Tilat ovat tärkeä osa palveluja erityisesti silloin, kun ne tarjoavat mahdollisuuden järjestöjen ja muiden toimijoiden hyvään tekemiseen.”
Sähköinen asiointi avainasemassa
Vuoden 2023 hyvinvointialueiden siirtymävaiheessa Varha otti käyttöön TIMMI-tilavarausjärjestelmän. Käyttöönoton yhteydessä käytiin tiivistä keskustelua ja tarpeiden kartoitusta toimittajan ja Varhan välillä. Nopeasti huomattiin, että pelkkä tilavaraus ei riitä – tarvittiin myös sähköinen asiointi, joka otettiin käyttöön vuoden 2024 lopussa.
“Oli alusta asti selvää, ettei näin laajaa kokonaisuutta voi hallita puhelimilla, sähköposteilla tai paperilla. Omatoiminen tilojen selaaminen ja varaaminen sähköisesti on aivan keskeinen osa tätä ratkaisua.”, Niskala kertoo.
Sähköiset palvelut mahdollistavat sen, että hoitoalan ammattilaiset voivat keskittyä varsinaiseen hoitotyöhön, kun taas järjestöt ja organisaatiot hoitavat itsenäisesti varaamisen ja tiedon selaamisen. Näin arvokasta työaikaa ei kulu varausasioiden hoitamiseen. Sijaitseehan valtaosa varattavissa olevista tiloista ikääntyneiden palveluissa, esimerkiksi asumisyksiköissä, joissa osa tiloista on ajoittain vähemmällä käytöllä. Lisäksi yksittäisiä tiloja löytyy muista toimipisteistä, kuten Kompassi-sairaalasta.
Timmi Software Oy:n avainasiakaspäällikkö Maija Wasalska näkee työajan säästämisen merkittävänä etuna. Hänen mukaansa uudistuksessa sähköisten palveluiden merkitystä ei voi liikaa korostaa:
“Yhden puhelun vastaanottaminen ja käsittely vie noin viisi minuuttia asiakaspalvelijalta. Jos puheluja tulee päivän aikana useampia kymmeniä, pelkästään puhelimeen ja sähköposteihin vastaamiseen saa kiinnittää aika paljon henkilöresurssia. Kun toimijat tekevät sähköisesti tilavarauksen, ei henkilöstöä tarvitse kuormittaa.”
Varhan työntekijöiden ohella sähköiset palvelut helpottavat järjestöjen varausten tekemistä ja hallinnointia.
"Jos aikaisemmin varaukset tehtiin sähköpostitse tai puhelimitse, varauksen tiedot saatettiin kirjoittaa johonkin vihkon kulmaan. Nyt kaikki onnistuu suoraan järjestelmän kautta. Sieltä järjestöjen edustajat voivat tarkistaa varaukset helposti itse, eikä tarvitse muistella, milloin varaus on tehty.”, Wasalska pohtii.
Molemmat kannustavat tilojen käytön miettimiseen, koska samalla voidaan saada vähäisellä käytöllä olevat tilat käyttöön, säästää työaikaa ja tukea hyvinvointia edistäviä palveluita.