Timmi Smart City mahdollistaa tilojen energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden tilojen automaatioratkaisuilla. Kiinteistöjen toimintojen automaatiot tuovat energiasäästöjen ohella työajansäästöä.
Julkisuudessa on syksyn mittaan uutisoitu energiatalkoista ja kuntien säästötoimenpiteistä, mikä innoitti Timmiä pohtimaan vastauksia kuntien ja kaupunkien huoleen.
“Erilaisilla automaatioratkaisuilla voidaan saada tiloista energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Meillä on yli 150 integraatiota erilaisiin järjestelmiin. Avoimen rajapinnan kautta tietoa saadaan lähetettyä ja sen hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana.”, Timmi Software Oy:n toimitusjohtaja Jukka Valkonen kuvaa.
Rakennusautomaatioratkaisuissa voidaan hyödyntää esimerkiksi TIMMI Tilavarausohjelmistosta saatavia varaustietoja, joiden perusteella tilojen lämmitystä tai ilmanvaihtoa voidaan hallita.
“Timmin kautta saadaan ulkoista tietoa rakennusautomaatiojärjestelmään ja voidaan vaikuttaa rakennusten hallinnointiin. Näin voimme lisätä herkkyyttä ja tehdä kohdennettuja päätöksiä rakennuksissa, minkä kautta lisätään energiatehokkuutta ja käyttäjäystävällisyyttä.”, Schneider Electric Finland Oy:n Head of BMS Offering Marko Koskinen kuvaa.
C2 Smartlight Oy:n myyntipäällikkö Jani Lind tuo myös esille, että energiakriisin myötä ulkotilojen valaistuksen ohjaus on noussut tapetille:
“Ulkotilat eivät ole niin itsestään selvästi ohjattuja ja automatisoituja. Nyt tarpeenmukaisesta valaistuksesta puhutaan enemmän. Timmin yhdistäminen valaistuksen ohjaukseen on mahtava lisämahdollisuus kunnille ja kaupungeille säästää energiaa, erityisesti liikuntatoimen puolella. Ulkokentillähän on mahdollisuus saada suuria säästöjä aikaan, koska sellaista kenttää ei Suomessa taida ollakaan, jossa olisi 100% käyttöaste. Automaatioratkaisulla saadaan aidosti valot päälle silloin, kun kenttiä käytetään.”
Case: Sipoon urheilukentän valaistusta ohjataan varausten mukaan
Söderkullan urheilukenttäremontin suunnittelun yhteydessä Sipoossa alettiin keskustella valojen automaattisesta ohjauksesta. Tavoitteena oli korvata vanha tekniikka uudella, päästä eroon työläästä valaistuksen ohjauksesta ja vastata kasvaviin laatuvaatimuksiin.
Ratkaisuna toteutettiin automaattinen valaistuksen ohjaus: TIMMI Tilavarausohjelmistoon tehdyn varauksen perusteella määräytyy valaistuksen aika ja kirkkaus käyttötarkoituksen mukaan.
“Lähdimme selvittämään, olisiko valaistuksia mahdollista ohjata Timmin kautta. Yhteistyö lähti hyvin liikkeelle ja ratkaisu löytyi. Söderkullan uudelle tekonurmikentälle uusittiin valaistuksen yhteydessä valaistuksen ohjaus niin, että valot ovat nyt oikeaan aikaan päällä, oikean tasoisina.”, Lind kuvaa.
“Sipoo tehnyt hienon duunin tienraivaajana ja nyt tämä on mahdollista myös muille kunnille ja kaupungeilla.”, Lind jatkaa.
Säästöt ovat merkittäviä, kun energiaa kuluttavia kohteita valaistaan aidon käyttötarpeen mukaan. Säädettävyys ja valojen himmennettävyys parantavat myös asukkaiden viihtyvyyttä, kun kirkkaita valoja ei pidetä turhaan päällä.
“Sillä on merkittäviä euromääräisiä säästöjä ja sähkön säästöjä, jos valot eivät koko ajan täydellä teholla päällä. Samalla pienennetään ympäristön valosaastetta.” Lind kuvaa.
“Silloin kun kentällä on varaukset, valot palavat oikeaan aikaan. Peliaikana valot palavat kirkkaammin ja harjoitusvuoroilla himmeämmin. Tämä säästää sähköä ja lamppuja. Me pystymme myös Timmin kautta seuraamaan tietoja, ja perustelemaan päätöksiä sen perusteella, kuinka paljon kentällä on käyttöä.”, Sipoon kunnan liikuntapaikkakoordinaattori Antti Nousiainen kertoo.
“Tiedolla johtaminen on nykypäivää. Kun tehdään ratkaisuja esimerkiksi liikuntapaikkojen ylläpidosta ja investoinneista, pitää päätöksenteon tukena olla dataa käytössä. Avointen rajapintojen kautta tätä tietoa voidaan tarjota asiakkaille.”, Lind jatkaa.
Energiasäästöjen ohella valaistuksen ohjauksen automatisointi vapauttaa työvoimaa. Aiemmin valoja ohjattiin manuaalisesti, mikä oli työlästä ja aikaa vievää.
“Aikaisemmin valoja ohjattiin niin, että harjoitteluajat, muutokset ja auringonnousut sekä -laskut piti tehdä manuaalisesti. Siinä oli yllättävän paljon työtä. Lisäksi oli aina pelko, että tulee virhe niin, ettei valot sitten palakaan silloin kuin pitäisi. Meillä ei myöskään ollut mahdollisuutta etähallita valoja yllätysten sattuessa. Työmäärä on vähentynyt valojen ohjelmoinnin suhteen, kun kaikki toimii automaattisesti. Se helpottaa elämää aika paljon.” Nousiainen kertoo.
- Lue lisää Sipoon urheilukentän automaatioratkaisusta täältä
Case: Jyväskylän uimahallissa tilaussaunat lämpenevät automaattisesti
Jyväskylän AaltoAlvarissa automatisoitiin työläitä työvaiheita tilaussaunojen lämmityksen osalta. Tavoitteena uudistuksissa oli manuaalisen työn vähentämisen ohella energiatehokkuus.
“Aikaisemmin tilaussaunan varaaminen vaati uimahallin asiakaspalveluun soittamista. Kassatyöntekijöiden vastuulle jäi varausten ilmoittaminen eteenpäin, jotta kiukaat saatiin ohjelmoitua päälle. Siinä on monta työvaihetta, jotka pitää toistaa, jos tulee peruutuksia. Lisäksi haluttiin pienentää energiankulutusta niin, etteivät kiukaat olisi myöskään koko ajan päällä.”, Valkonen kuvaa.
Ratkaisuna tilaussaunojen lämmitys automatisoitiin: Toteutettiin integraatio TIMMI Tilavarausohjelmiston ja Schneider Electric -rakennusautomaatiojärjestelmän välille, jotta saunat lämpiävät automaattisesti tilavarauksen perusteella.
“Avointen rajapintojen kautta integraation rakentaminen oli yksinkertaista. Nyt tilainformaatio siirtyy rajapinnan kautta Schneiderin järjestelmään, ja saunat ovat automaattisesti päällä silloin kuin pitääkin. Samalla saatiin työmääriä selvästi pienemmiksi ja virheen mahdollisuudet minimoitua. ”, Koskinen kuvaa.
Automaatioratkaisuilla säästetään energiaa ja kustannuksia sekä tiloja, kun tilat pidetään käyttökunnossa silloin, kun niitä oikeasti käytetään. Valkonen iloitsee, että uudistus on ollut hyödyllinen: “On hienoa kuulla, että tavoitteita, kuten työaika- ja energiasäästöjä, on saatu aikaan.”
“Olemme myös pystyneet seuraamaan tilojen todellista käyttöä, kuormituksen jakautumista ja käyttöastetta varausten mukaan. Kunnossapito ja huoltokatkojen suunnittelu on ollut sen ansiosta helpompaa ja tehokkaampaa, koska informaatiota on suoraan saatavilla järjestelmien kautta.”, Koskinen iloitsee.
Automaatioratkaisuilla säästetään energiaa, vapautetaan työaikaa ja pidetään tilat käyttökunnossa silloin, kun niissä todellisuudessa on käyttöä.
Säästöjen ohella kehittämällä voidaan tarjota parempaa palvelua kuntalaisille ja toisaalta helpompaa arkea kunnan työntekijöille.
“Aina pitää pyrkiä kehittymään. Sillä säästyy työvoimaa. Tulevaisuudessa on todennäköisesti aina vain vähemmän resursseja käytettävissä esimerkiksi ovien sulkemiseen ja avaamiseen eli kaikki mitä voidaan automatisoida, kannattaa automatisoida! Se on sitä palvelun laatua!”, Nousiainen korostaa.
Tilojen käyttöön perustuva toimintojen automatisointi ja erilaiset automaatioratkaisut tulevat luultavasti lisääntymään tulevaisuudessa oli tavoitteena sitten rutiinityön vähentäminen, resurssiviisas kehittäminen tai hiilijalanjäljen pienentäminen.
“Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä kehittämisen ajureita. Näen, että kehittämällä julkisia palveluja teemme kaikille myös yhteistä hyvää.”, Valkonen toteaa.
—
Järjestimme aiheesta webinaarin 1.12.2022. Pääset katsomaan tallenteen Youtube-kanavaltamme.