Teknologia ei korvaa ihmistä terveydenhoidossa

27.06.2019

Teknologia ei korvaa ihmistä terveydenhoidossa, mutta se lisää työntekijöiden potilaiden kanssa vietettyä aikaa

Sysmän kunta päätti kokonaisulkoistuksen olevan heille paras ratkaisu sotepalveluiden tuottamiseen, ja Attendo voitti kilpailutuksen. Attendo Kuntaturvan palvelualuejohtaja Marjaana Kanervo kertoo, että kun Sysmän uutta sotekeskusta lähdettiin suunnittelemaan, tiedettiin heti projektiin lähdettäessä, että nyt jouduttaisiin rikkomaan perinteitä ja murtamaan syvään juurtuneita käsityksiä.

Uudesta sotekeskuksesta asiakkaat saisivat saman katon alta kaikki tarvitsemansa palvelut: perusterveydenhuollon ja sosiaalityöntekijöiden lisäksi myös hammashoito ja fysioterapia olisi osa kokonaisuutta. Jotta näin laaja palvelutarjonta olisi asiakkaille selkeää, päätettiin investoida asiakaskokemusta parantaviin tietojärjestelmiin.

Palvelualuejohtaja Marjaana Kanervo kertoo, että tarve näille on johdettavissa strategisen tason päätöksistä. “Meillä tavoitteena on se, että asiakkaan tarvitsisi tavata vain sitä ihmistä, jota ovat tulleet tapaamaan. Yksi yhteydenotto riittäisi, eikä kenenkään tarvitse kiertää luukulta toiselle.”

Tämä oli oleellista myös hoidon laadukkuuden kannalta: jos työntekijöiden aikaa käytettäisiin vähemmän ihmisten opastamiseen ja esimerkiksi ilmoittautumisiin, niin työaikaa olisi enemmän hoitotyöhön.

Automaatio vähentää henkilökunnan kiirettä

Näiden tavoitteiden täyttämiseksi Attendo hankki Timmi Softwarelta asiakkaiden jonotus- ja opastusjärjestelmät. Sysmän terveyskeskuksessa asiakkaita tervehtii aulassa TIMMI Itsepalveluautomaatti ja infonäytöt, jotka hoitavat ilmoittautumisen ja asiakkaiden opastamisen. Lisäksi vastaanottohuoneiden ulkopuolella on ovenpielinäytöt, joista ihmiset näkevät olevansa oikeassa paikassa.

Sysmän vastaava hammaslääkäri ja TIMMI-pääkäyttäjä Lilli Rantahakala kertoo, että tässä kohtaa he antoivat teknologian ohjata toimintamalleja. “Tältä osin me muokattiin prosessejamme sellaisiksi, miten oli järkevämpää tehdä se TIMMI-järjestelmän avulla. Siinä mielessä osa prosesseistamme oli vanhanaikaisia – nyt pystyimme yksinkertaistamaan asiakkaiden kulkua ja vähentämään tarvetta käydä palvelutiskillä.”

 

TIMMI-järjestelmän hyviä puolia on myös asiakkaiden tietosuojan parempi huomioiminen. “Timmi mahdollistaa meillä sen, että painat Itsepalveluautomaatista nappia, saat vuoronumeron, ja näet näytöltä mihin huoneeseen sinun pitää mennä. Sitten voimme kutsua ihmisiä vastaanotolle suoraan tällä vuoronumerolla – ei tarvitse enää käyttää asiakkaitten nimiä.” Palvelualuejohtaja Kanervo kertoo.

Pelottavaa teknologiaa?

Kanervon mielestä on tärkeää ottaa uudesta kehityksestä kaikki irti. “Aina pelätään sitä, että teknologia vie palvelut kauemmaksi ihmisestä, mutta päinvastoin! Prosessit pitää olla hiottu niin, että mennään asiakaslähtöisesti lähemmäs ihmistä. Mitä enemmän teknologia on käytössä, mitä pidemmälle automaatio kehittyy, sitä helpompi on ihmisen toimia, ja sen lähemmäksi työnteko menee ihmisiä.”

Samassa hengessä Lilli Rantahakala kertoo terveisiä niille, jotka ovat tahollaan ryhtymässä toimintatapojen uudistuksiin. “Seuraaville antaisin sellaisia terveisiä, että tekniikka ei ole korvaamassa ihmisiä. Se pitää ottaa apuvälineenä, mutta ei saa unohtaa sitä, että me ollaan kuitenkin täällä vain ihmisiä palvelemassa ihmisiä. Meillä se aika, joka ollaan siinä potilaiden kanssa, se on lisääntynyt.”